Protein Esaslı Boncuk Tutkal (paketleme tutkalları)
Paketleme tutkalları Nasıl Hazırlanır?
En az 30-40 C derece sıcak suda eritilerek kullanılır ( 60-70 C de daha hızlı çözünür).Bal kıvamına gelince sıcak sıcak sürülür ve pres yapılır.24 saatte yüksek mukavemete ulaşır.Presleme en az 1-2 saat olmalıdır.100-150 gr glutene 150-100 gram su yeterlidir.Kullanılmayan sulu yapıştırıcı dolapta saklanılarak 1 ay kadar kullanılabilir.Formaldehit ilave edilmesi halinde 1-2 hafta daha saklanabilir.250 gr çözeltiye 2-3 gram formaldehit daha uzun süre saklamada faydalıdır.
Ahşap Enstrüman yapımı ve tamiratında kullanıldığı gibi geleneksel üretim tekniğinin gerektiği her türlü ahşap işinde kullanılır.Türk oku yapımı ,cam koparma tekniği gibi işlerde kullanılır.Gluten,paketleme tutkalları, deri ve kemiklerde bulunan yumurta akı benzeri bir maddeden elde edilir. Soğuk suyu bünyesine alarak şişer. 30-40 º C sıcak suda 1-2 saatte eriyerek koyu bir sıvı hâline gelir.
En az 30-40 C derece sıcak suda eritilerek kullanılır ( 60-70 C de daha hızlı çözünür).Bal kıvamına gelince sıcak sıcak sürülür ve pres yapılır.24 saatte yüksek mukavemete ulaşır.Presleme en az 1-2 saat olmalıdır.100-150 gr glutene 150-100 gram su yeterlidir.Kullanılmayan sulu yapıştırıcı dolapta saklanılarak 1 ay kadar kullanılabilir.Formaldehit ilave edilmesi halinde 1-2 hafta daha saklanabilir.250 gr çözeltiye 2-3 gram formaldehit daha uzun süre saklamada faydalıdır.
Ahşap Enstrüman yapımı ve tamiratında kullanıldığı gibi geleneksel üretim tekniğinin gerektiği her türlü ahşap işinde kullanılır.Türk oku yapımı ,cam koparma tekniği gibi işlerde kullanılır.Gluten,paketleme tutkalları, deri ve kemiklerde bulunan yumurta akı benzeri bir maddeden elde edilir. Soğuk suyu bünyesine alarak şişer. 30-40 º C sıcak suda 1-2 saatte eriyerek koyu bir sıvı hâline gelir.
Gerekirse 60-70 C daha
hızlı çözülür.Ve hemen kullanılır.Genelde ağırlıkça bir kısım tutkala bir kısım
su verilir.Formaldehit gibi koruyucular eklenerek ömrü uzatılır .Yada soğutulup
dolapta saklanabilir.Suya direnç için aluminyum sulfat eklenebilir.Esneklik
için gliserin katılabilir.Ağaca sıcak olarak sürülür ve soğuduğunda üstün bir
yapışma gücü ile ağaca bağlanır.Sert ve ses özellikleri yüksek olan ladin
,akçaağaç veya abanoz gibi ağaçlardan müzik aletleri yapımı ve tamiratında
kullanılır.
Gluten tutkalı ,organik tutkal veya “sıcak protein tutkal” veya “ambalaj tutkalları” diye de bilinir. Ağaç işlerinde en çok kullanılan glüten tutkalı türü, boncuk biçiminde olanıdır.
Gluten tutkalı ,organik tutkal veya “sıcak protein tutkal” veya “ambalaj tutkalları” diye de bilinir. Ağaç işlerinde en çok kullanılan glüten tutkalı türü, boncuk biçiminde olanıdır.
Bir önceki yazımız TUTKAL NEDEN İÇİNDE BULUNDUĞU TÜPE YAPIŞMAZ ? adlı makalemizi okudunuz mu?
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder